Stațiunea de cercetări speologice Cloșani
Stațiunea de Cercetări Speologice și Laboratorul Subteran de la Cloșani fac parte din structura Institutului de Speologie Emil Racoviță, fiind construite, începând cu anul 1959, din fondurile Academiei Române, pe raza administrativă a comunei Padeș (sat Cloșani), județul Gorj. Clădirea stațiunii este situată pe malul drept al râului Motru, la o altitudine de circa 400 m, în apropierea Peșterii Cloșani, o arie protejată destinată cercetărilor experimentale de mineralogie și biospeologie. În cadrul peșterii sunt amenajate spații și elevaje pentru studiul proceselor carstice și a faunei subterane.
În cei 50 de ani de existență, stațiunea a fost intens utilizată pentru studii științifice efectuate asupra faunei subterane, precum și asupra zonelor carstice apropiate, respectiv Valea Motrului, Podișul Mehedinți, Munții Vâlcan, Valea Cernei etc. În vecinătatea acesteia se află, pe lângă Peștera Cloșani, câteva dintre cele mai interesante peșteri din Romania: Peștera Cioaca cu Brebenei, Peștera Martel, Peștera Lazului, Peștera Bulba, Peștera Topolnița etc. Incinta stațiunii dispune de un post pentru observații meteorologice, iar din anul 2002, aici funcționeaza și un Centru de Informare, Studii și Protecție a Liliecilor.
În fiecare an se organizează diverse stagii speologice, precum și scoli sau cursuri pe teme ecologice adresate personelor interesate de ariile carstice, biospeologie, conservarea și protectia mediului.